Ajankohtaista

Haku Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on käynnistynyt


Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta tuli Suomessa voimaan keväällä 2013. Sopimusta lähdettiin Suomessa toteuttamaan Museoviraston johdolla monipuolisesti ja monista muista maista poikkeavilla tavoilla, mm. osallistavan ja avoimen wikiluettelon avulla. Luetteloon on helmikuusta 2016 lähtien koottu ilmoituksia elävästä aineettomasta perinnöstä. Yli sata toimijaa on kertonut perinteistään ja wikiluettelossa on jo yli 80 ilmoitusta viidellä eri kielellä. Nyt Unescon sopimuksen monivaiheisessa toteuttamisessa ollaan Suomessa siinä vaiheessa, että haku Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on käynnistynyt.

Elävän perinnön wikiluettelointi on osoittanut, että maamme monimuotoisten elävien perinteiden kirjon parissa toimii valtavasti ihmisiä. Wikiluetteloon on tullut ilmoituksia kaikkialta Suomesta eri aihealueilta. Perinteet voivat liittyä esimerkiksi esittäviin taiteisiin, musiikkiin ja tanssiin, suulliseen perinteeseen, ruokaperinteisiin, käsityötaitoihin, leikkeihin tai luontoon. Luettelosta löytyvät jo mm. aavetarinat, sirkuskulttuuri, jokamiehenoikeudet, keppihevosharrastus, räsymaton kudonta ja romanien lauluperinne.

Seuraava askel Unescon sopimuksen toimeenpanossa Suomessa on Elävän perinnön kansallinen luettelo. Siihen elävän aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen osallistuvat ja perinteen harjoittamista ja ylläpitämistä edistävät yhteisöt, yhdistykset tai yksityishenkilöiden ryhmät voivat esittää wikiluettelossa jo olevia kohteita. Esitysten ytimessä tulee olla tekeminen, harjoittaminen ja välittäminen ihmisiltä toisille. Hyviä käytäntöjä kootaan vain Elävän perinnön wikiluetteloon.

Kansallinen luettelo tekee asialle omistautuneiden työtä näkyväksi ja voi vahvistaa perinteiden asemaa. Kansallisen luettelon kohteista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä. Ehdotuksia arvoivat myös eri alojen toimijat. Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Myös päätökset Unescoon lähetettävistä ehdotuksista tekee opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä.

Haku Elävän perinnön kansalliseen luetteloon päättyy 30.4.2017.
Seuraavan kerran kansalliseen luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019.

Hakemus Elävän perinnön kansalliseen luetteloon
https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Elävän perinnön kansallinen luettelo
Hakemus on tehtävä hakulomaketta käyttäen.

Elävän perinnön wikiluettelo http://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi

Lisätietoja
Leena Marsio, Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori, Museovirasto, leena.marsio(at)museovirasto.fi, puh. 0295 33 6017
Mirva Mattila, Ylitarkastaja, Opetus- ja kulttuuriministeriö, mirva.mattila(at)minedu.fi, puh. 0295 33 0269

www.aineetonkulttuuriperinto.fi
https://www.facebook.com/elavaperinto/
 


Takaisin