Kunnianosoitus nuotiotarinoiden mestarille

Polkua pitkin kohti iltanuotiopaikkaa etenee hitain askelin ruudulliseen intiaaniponchoon pukeutunut hahmo. Hänellä on päässään leveälierinen hattu ja kädessään ryhmysauva. Mies vaikuttaa täysin ajatuksiinsa vaipuneelta. Ystävälliset kasvot ovat ruskettuneet ja hänestä huokuu rauhallisuus ja varmuus. Nuotiopaikalle on kokoontunut toistasataa lasta Klaukkalasta. Telttaleiri on pystytetty päivällä ja päästy leirielämän makuun ja kirkasvetisen Sääksjärven aaltojen syleilyyn.

Aurinko paistaa vielä vinosti nuotiopaikalle luoden valojen ja varjojen kirjon. Nyt hahmo saapuu leiriläisten eteen. Nuotio on sytytetty perinteisin loitsuin: Syty nuotio, pala nuotio, valaise ja lämmitä! On leirin ensimmäinen nuotioilta. On laulettu ja leikitty ja opittu leirihuutoja. Leiriläisten joukko kohahtaa ja hiljenee vähitellen, kun eteen asettunut hahmo nostaa ryhmysauvansa ilmaan. Sauva piirtää laajan kaaren ja tarina alkaa. Se kuljettaa leiriläisiä tällä paikalla aaltoilleen muinaisjärven rantoja ja eräpolkuja pitkin. Se loihtii esiin hahmoja ja tapahtumia menneisyydestä. Tarina on kiehtova sekoitus historiaa ja muinaistaruja. Leiriläisjoukko istuu hiiren hiljaa tarinan lumovoimaan uppoutuneena. Tarinan loputtua hahmo toivottaa leiriläisille hyvää yötä ja poistuu hitaasti ja rauhallisesti, jättäen jälkeensä sadun lumon.

Vanhaksi intiaaniksi pukeutunut hahmo oli Rete, Reino Tervonen¸ Nurmijärven seurakunnan nuoriso-ohjaaja. Kukaan tapaamistani alan ihmisistä ei ole pystynyt samaan lumovoimaan iltanuotiolla. Oli muodostunut jo perinteeksi, että Nurmijärven kunta ja seurakunta yhdessä järjestivät lasten leirejä seurakunnan leirikeskuksessa Sääksissä. Kunnalla ei edes ollut omaa leirialuetta. Ensimmäisen kerran pääsin Reten kanssa leirien pitoon vuonna 1975. Tuolloin Rete oli jo aika lähellä eläkeikää. Yhteistä leirinpitoa jatkettiin vielä Reten jäätyä kuvioista pois, mutta nuotiotarinoita jäin kaipaamaan. Luulenpa, että ne ovat jääneet monen muunkin mieleen.


Tuula Tuominen, Tuusula


Lasten ystävyysleirillä Porissa vuonna 1975 tunnelman luojana oli ohjaaja Markku. (RF05371/Nuoperi)