Ratkaiseva apuväline

Kun lähdin vuonna 2013 EVS-vapaaehtoiseksi Puolaan Klodzkoon, en tiennyt mitä tehdä. Olin elämäntilanteessa, jossa olin juuri valmistunut ammattiin, jonka parissa en halunnut työskennellä. Itsenäistymisen kynnyksellä, mutta ei hajuakaan minne suuntaan haluaisin lähteä.

Työskentelin vapaaehtoisena kouluavustajana erityislasten ja -nuorten parissa. Yksi oppilaistani oli poika, jota avustin tunneilla, ohjasin tehtävien teossa ja tunneille siirtymisessä. Hän oli ihana ja kuuliainen oppilas, joka toimi aina sen mukaan mitä ohjeistin, mutta ei koskaan ottanut minuun mitään kontaktia, ei puhunut eikä edes katsonut minuun päin. Sitten yhtenä päivänä, työskenneltyäni hänen kanssaan viisi kuukautta, opetin hänelle englanniksi värisanastoa. Olin huomannut, että hän oli kiinnostunut autoista ja olin ottanut apuvälineeksi erivärisiä pikkuautoja. Ensimmäistä kertaa koskaan hän kääntyi minuun päin ja katsoi minua suoraan syvälle silmiin leveä hymy kasvoillaan. Sillä hetkellä tiesin tasan tarkkaan, mitä haluan tehdä.

Sain vapaaehtoisjaksoni aikana hurjasti itseluottamusta, kokemusta sekä kipinän, joka ohjaa minua edelleen. Palasin Suomeen ja opiskelen tällä hetkellä toista vuotta sosionomin tutkintoa ja olen mukana erilaisissa järjestö- ja vapaaehtoistoiminnoissa. Osallistun edelleen kansainvälisiin nuorisovaihtoihin. Olen oppinut niistä paljon myös itsestäni ja muista, minua ympäröivästä maailmasta, sekä käytännön taitoja, joita pystyn hyödyntämään elämäni eri osa-alueilla.

Vapaaehtoistyöllä on mahdollisuus muuttaa maailmaa monella tasolla! Uskallan väittää näin, koska olen itse kokenut sen.


Ida Kemi, Helsinki


Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu (Euroopean Voluntary Service EVS) on ohjelma, jossa tehdään vapaaehtoistyötä jossakin Euroopan tai lähialueen maassa yleensä 6-12 kuukautta. Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu on osa Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelman Youth in Action -ohjelmaa. EVS on vapaaehtoistyöohjelma, joka on suunnattu Euroopan unionin maissa, Islannissa, Norjassa ja Turkissa asuville nuorille sekä paikallisille yleishyödyllisille organisaatioille. Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun tarkoituksena on antaa nuorille elämänkokemuksia, jotka auttavat heitä itsenäistymään ja tarjoavat eväitä elämään.