Sotilaspojat suurkisamatkalla

Sotilaspoikien suurkisoissa 6.-8.8.1943 näin ensi kertaa pääkaupungin. Niin kuin olen päiväkirjaanikin kirjoittanut, ei se urheilu ollut tärkeää vaan se, että pääsi Helsinkiin.

Stadionin kentällä oli suuri voimistelunäytös, jossa minäkin olin mukana. Minulla on sellainen muistikuva, että olisin ollut mukana myös 4x100 metrin viestijoukkueessa, mutta se ei ilmene osanottajalistoista. Jossakin kilpailussa kuitenkin juoksin Denis Johanssonin kanssa samassa viestijoukkueessa. Siitä olen monta kertaa leuhkinut ja jättänyt tietenkin kertomatta, että olimme silloin 13-14-vuotiaita. Deniksestä tuli myöhemmin kuuluisa juoksija ja myös jonkinlainen boheemiurheilija.

Helsingin kisoista on jäänyt mieleeni pieni tapaus. Olimme majoitettuina erääseen kouluun jossakin Töölössä, muutaman sadan metrin päässä stadionilta. Makasimme kreppipaperipatjoilla luokan lattialla. Kerran aamulla, kun olimme menossa stadionille harjoituksiin, eksyimme. Oli pilvinen päivä ja kaikki talot ja kadut näyttivät samanlaisilta. Meillä ei ollut aavistustakaan mihin päin pitäisi jatkaa matkaa. Sitten kohtasimme kadulla pari upseeria. Kuuntelimme heidän keskusteluaan ja totesimme, että samalla asialla ollaan. Lähdimme seuraamaan heitä ja pian oltiinkin stadionilla. Ei tarvinnut tunnustaa maalaisuuttaan.

Illalla päätimme yrittää ravintolaan. Oli rapuaika ja meinasimme kokeilla ravun syöntiä. Siinä Mannerheimintiellä, Messuhallin lähellä, oli sopivan näköinen ravintola. Eteen nousi kuitenkin portsarin tassu: ”Ei noissa kamppeissa tulla tänne!” Koetimme selittää, että olemme suuria viskaaleita sotilaspoikajärjestössä, mutta mikään ei auttanut. Oikeassa sotilaspuvussa olisimme päässeet minne vain.


Matti Nummelin

Ote muistelmista vuodelta 1996
Myös Nuoperin haastattelu 15.8.2013, TYKL/aud/958


Kuvassa sotilaspoikien joulujuhla Vähäväkisten juhlasalissa Turussa 17.12.1942. Suojeluskuntavääpeli Ilmari Rinne eturivissä keskikäytävän vasemmalla puolella ensimmäisenä. Sotilaspojilla oli ”ylijäämäpuvut” eli vihreänharmaat englantilaiset sotilaspuvut, joita myös ”myötätunnoiksi” haukuttiin. Matti Nummelin liittyi sotilaspoikiin vuonna 1942. Hän kuului merisuojeluskuntaan, jonka koulutusaluksena oli SP 12 -purjealus. Kuva Matti Nummelinin kokoelmista.