Mut sittenhän 1957 tänne, ja se oli kyllä ihan viimesillä hetkillä, voi sanoo, niin perustettiin toi Haka-kerho tohon Siltasaarenkadulle Elannon hautaustoimiston yläpuolelle, se oli Elannon kiinteistö. Helsingin kaupungin nuorisotoimisto perusti tän Haka-kerhon, se oli ensimmäinen avoimien ovien kerho, koko maassa luultavasti. Ja tota, sinne tuli varmaan heti kärkeen joku semmonen pari tuhatta jäsentä, koska jaettiin sit ihan näitten jäsenkorttien mukaan vuoroillat, et ehkä parina iltana viikossa siel saatto käydä sillon kaikkein kiivaimpana alkuvaiheen aikana eli 1957-1959.
Joo, se oli semmonen paikka sit, ei se nyt ollu sen kummempaa, et siel nyt oli pelihuone, jos oli coronaa ja jotain muuta. Sit siel oli ennen tupakkahuone, jos oli todella hirvee döfis, kun se oli muutaman vuoden ollu, niin se oli todella kauhee. Sit oli semmonen isompi sali siinä, jos oli sitte kans näyttämö, ja siellä oli sitte kans kaikenlaist tommost bänditoimintaa hyvin paljon.
Siellä treenas, sanotaan nyt, senaikuset nuorisobändit oli vielä, lähinnä ne oli tommosia nuorten kavereiden, sanotaan, jazz-/tanssiorkestereita, yhtyeitä, joissa nyt ehkä jonkin verran rock ’n’ rollia soitettiin, mutta ei niin kovin paljon. Yks bändi siel kuitenkin soitti selvää rock ’n’ rollia, se oli tää Jorma Kaleniuksen Rock Devils -niminen yhtye, joka sit pääsi levyttämäänkin vuonna 1960. Löydettiin samasta koelaulusta kun mut ja broidi. Sit myöhemminhän siel harjotteli sitte kuuskytluvun alkupuolella kaikenlaiset rautalankabändit, niinkun esimerkiks tää meidän Esquires. Sittenhän siel oli yhdessä vaiheessa, siel oli jopa big band. Että kyl siel oli, musiikil oli hyvin voimakas ote siitä. Sit oli tietyst kaiken näköstä shakkikerhoa ja moottorikerhoa ja muuta tollasta.
Muusikko Jussi Raittinen, Helsinki
Haastattelu 20.3.1986, Helsinki. Haastattelijat Esa Orre & co.
(TYKL/aud/102a, TYKL/aud/02b)
Kuvassa The Beat Makers Haka-kerhon lavalla.
(Nuoperi/Helsingin nuorisoasiainkeskus)