Mainontaa mustamaijalla ja helikopterilla

Aloitin uuden Hervannan seurakunnan poikatyöntekijänä Tampereella. Hervantaan oli vuonna 1979 valmistunut Reima ja Raili Pietilän suunnittelema seurakuntatalo ja vapaa-ajan keskus, jossa nuoriso-ohjaajaa varten oli varattu pieni, lähinnä siivouskomeron kokoinen tila. Vahtimestari sanoi tiloihin viimeksi tulleen pari kolme poikaa, mutta mää sanoin hankkivani enemmän. Kriminaalihuollon aikana ja kaupungilla työskennellessäni olin luonut suhteet poliisimestari Paavo Koskelaan. Mää menin Paavon juttusille ja sanoin, että voisiks sää antaa mulle mustamaijan käyttöön tonne Hervantaan, että ne tulis mainostaan mun juttuani. Paavo alkuun epäröi, mutta loppujen lopuksi antoi kolme. Sit mää hain palokunnasta pari paloautoa. Me oli ajoitettu niin, että ne oli yhtaikaa siellä liikkeellä mainostaen kovaäänisestä: ”Huomio, huomio, poikailta tänään!”

Lentotoimesta mulla oli helikopteri, joka ajeli siellä Hervannan yllä ja jakoi lentolehtisiä. Lehtimiehistä Lehtosen Ossi ratsasti semmoisella valkoisella hevosella siellä Hervannan kaduilla ja liikekeskuksessa ja ilmoitti, että tänä iltana on poikailta. Silloinen jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Lasse Oksanen, mun kerhojohtaja lapsuudessa, oli siellä kans ja kutsui poikia ja isiä poikailtaan.

Muistan kun tuli se perjantaipäivä, olin kotona Kaukajärvellä, kun seurakuntatalolta vahtimestari soitti ja sanoi ulkopuolella olevan niin paljon väkee, ettei hän pääse ulos. Ehkä puolet mahtui sinne isoon saliin ja puolet jäi ulkopuolelle. Mää aloitin tosi näyttävästi ja jatkoin sitten kaikenmoisilla pukkiparaateilla.

Kun mää lähdin kotoa töihin, niin naapurit katto Tuula-vaimoa aina vähän säälivästi ja sanoivat: ”Se teidän mies näkyi menevän sulka päässä.” Mutta mää huomasin, että kun panin itseni peliin ja heittäydyin sinne, niin muutkin isät innostuivat ja sanoivat, että kyllä tää on hullua touhua, mutta koetetaan kerran elämässä - ja niin me koettiin monet merirosvoristeilyt. Leirit täyttyivät heti, ja mukana oli alempienkin sosiaaliryhmien poikia. Joku kävi mulle kiroomassakin, että perkelettäkö sitä meirän poikaa tänne houkutellaan, mutta sitten se innostu ittekkin.


Matti ”Asseri” Nyberg
Johtava nuoriso-ohjaaja

Teoksessa Matti Telemäki 1999: Taitava nuorisonkasvattaja. Suomalainen nuorisotyö 1940-luvulta tähän päivään tekijöidensä kokemana. Oulun yliopiston Kajaanin opettajankoulutuslaitoksen julkaisuja.

Nuoperin haastattelu 15.1.2007, TYKL/aud/179

Kuvassa Naantalin mopokurssin kilpailun voittajat vuodelta 1964. (RF2009:6)