Täyskympit täyttivät konserttitalon

Sali oli täynnä ja ulkopuolella jonotettiin sisään. Ensimmäisistä juhlista alkoi menestystarina, jolle ei näy loppua.

Turun Konserttitalon ison salin kaikki 1002 paikkaa oli täytetty tammikuun 20. päivänä 1985, kun kello osoitti aikaa 17.40. Tämä oli iloinen yllätys, mutta ikävää oli se, että ulkopuolella sisään pääsyä odotti vielä pitkä jono vanhempia ja lapsia. Alkamassa oli historian ensimmäinen Täyskymppijuhla, johon oli kirjeitse kutsuttu kaikki turkulaiset vuoden 1985 aikana kymmenen vuotta täyttävät lapset vanhempineen tai saattajan kanssa. Ikäluokan koko oli noin 1850 lasta.

Aloitin kesällä 1983 Turun ja Kaarinan seurakuntien kasvatusasiankeskuksen nuorisosihteerin uudessa virassa tehtävänäni varhaisnuorisotyön kehittäminen. Tätä virkaa hoitaessani sain idean ensimmäisestä TÄYSKYMPISTÄ. Jos kerran juhlimme viittä kymppiä ja sitä seuraavia täysiä kymppejä, niin miksi emme sitten ensimmäistä.

Operaatio Täyskympin tavoitteita olivat:

1. Halusimme luoda lapsille tunteen, että juuri tämä ikävaihe on hieno. Tilasimme gospelmuusikko Jaakko Löytyltä laulun, joka sai nimekseen ”On hienoa olla Täyskymppi”. Maksoimme laulun tekemisestä 3000 markkaa ja sopimukseen kuului laulun opettaminen juhlassa. Laulu toimii edelleen.

2. Tavoitteena oli innostaa myös vanhempia juhlistamaan oman Täyskymppinsä synttäreitä tavallista enemmän. Myönteistä huomiota lapsi ei saa koskaan liikaa.

3. Operaatio Täyskymppi, jota nimeä hankkeesta tuolloin käytettiin, oli myös seurakunnan yhteydenotto koko ikäluokkaan viisi vuotta ennen rippikoulua. Kutsukirjeiden lähettämisen lisäksi seurakuntien nuorisotyönohjaajat kävivät kouluissa kolmansilla luokilla kertomassa tulevista juhlista.

4. Lapsiin pidettiin muutenkin yhteyttä koko juhlavuoden ajan. Kesällä oli Kunstenniemessä ensimmäinen kymppileiri, johon osallistui yli 300 lasta. Joulun aikaan vietettiin paikallisseurakunnissa Kymppikirkkoja. Lisäksi koko ikäluokalle tilattiin kuukausittain ilmestyvä tyttöjen ja poikien JP-lehti, johon turkulaiset nuorisotyönohjaat kirjoittivat vuorollaan oman tervehdyksensä.

5. Koko ikäluokalle haluttiin antaa myönteistä huomiota median kautta, ja siinä onnistuttiin hyvin.

MTV taltioi Kymmenen uutisten loppukevennykseen täytekakun siirron

Yksi ensimmäisten juhlien ”vetonaula” oli 600 hengen täytekakku, joka tehtiin ammattikoulussa. Kakun siirtäminen Konserttitalolle kuvattiin Kymmenen uutisten loppukevennykseen ja näin tapahtuma sai myönteistä huomiota jo edellisenä iltana. Ehkä viimeistään siinä vaiheessa moni etsi käsiinsä henkilökohtaisessa postissa tulleen kutsukortin ja kirjeen.

Kuka jää ulkopuolelle

Juhlan alkuun oli aikaa 20 minuuttia ja sali oli aivan täynnä. Mitä tehdään ulkopuolella oleville? Marssin yleisön eteen ja pyysin vanhempia ystävällisesti siirtymään aulaan, jotta kaikki lapset mahtuvat saliin. Päästiin aloittamaan. Jaoimme lapsille Täyskymppi-ilmapallot, jotka puhallettiin täyteen. Yhteisellä kehotuksella lapset saivat istua pallojensa päälle ja pamauttaa ne juhlavuoden kunniaksi.

Tästä alkoi tarina, jolle ei vielä loppua näy. Esittelin ideani työalani yhteistyöseminaarissa, ja seuravana vuonna Tampereen seurakunnat toteuttivat omat juhlansa. Turussa juhlia jatkettiin, vaikka sopimus oli vain yhdestä tapahtumasta. Vuonna 1987 siirryin Rauman seurakunnan nuorisosihteeriksi, ja siellä juhlia oltiin jo valmistelemassa. Nyt Täyskymppijuhlia on useimmissa seurakunnissa.

Hanketta tukemaan tein Täyskymppikirjan. Sen toinenkin painos on nyt loppunut, mutta tapahtumat jatkuvat ja niiden myötä on seurakunnissa ryhdytty viettämään myös neljävuotiaiden synttäreitä samoin kuin viisivuotiaiden jne.

Ensimmäisten Täyskymppijuhlien päätyttyä tapasin tutun luottamushenkilön, jonka lapsi oli ollut mukana juhlassa. Vanhempi oli vihainen järjestelyistä, kun ei ollutkaan itse mahtunut saliin. ”Olemmehan mekin jotain, kun olemme tuollaisen Täyskympin kasvattaneet”, hän tiuskahti. Ajattelin, että juuri niin. Olet ymmärtänyt idean ja me olemme onnistuneet luomaan tunteen siitä. Yhteisymmärrys syntyi tovin keskustelun jälkeen. Jatkossa vanhemmille oli oma tilaisuus samanaikaisesti lasten juhlan kanssa.


Timo Sjöman
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kasvatusasiainkeskuksen nuorisosihteeri vuosina 1983-1987