Helsinki, Luumäki, Nivala

Joulukuun viides päivä syttyvät presidenttien haudoilla kynttilät Helsingissä, Luumäellä ja Nivalassa. Tämä perinne syntyi YK:n kansainvälisen nuorisovuoden 1985 tuloksena. Olen ollut Helsingin Hietanimessä yhtä kertaa lukuun ottamatta. Silloin olin Meksikossa, Suomen suurlähetystössä, solmimassa maittemme välistä nuorisoyhteistyöpöytäkirjaa.

Tunnelma haudoilla on ainutlaatuinen. Nuorisotyö, presidenttien arvostus ja itsenäisyys kohtaavat, sukupolvet risteävät pitkältä ajalta. Tilaisuuteen kuuluu aina nuorisojohtajan puhe, aikaisemmin se oli sidottu vuorollaan kuhunkin presidenttiin. Itse olen päässyt kerran puhujaksi. Minun teemani oli Mannerheim presidenttinä. Hänen kauttaan varjosti sotasyyllisyysoikeudenkäynti. Presidenttien haudat ovat nyt Hietaniemessä, sen ytimessä, kunniapaikoilla. Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan laulajat päättävät tilaisuuden Finlandia-hymniin.

Kävelen kotiin tummenevassa illassa Hietaniemen hautausmaan läpi. Ajattelen isääni, jonka nuoruus kului maata puolustaessa. Hän oli kaukopartion mies. Et ollut turhaan kaukopartiossa.


Nuorisoasiainneuvos Olli Saarela, Helsinki