Perusnuorisotyötä

Olin töissä Oriveden nuorisotoimessa vuonna 1991. Olin iltaohjaajana keskustan alueen vanhoissa ja aseman alueen uusissa nuorisotiloissa. Keskustassa korostui nuorten hengailu, ikäryhmä oli ehkä 13-17-vuotiaat. Pääsin pelaamaan pingistä. Se oli hauskaa. Toisessa, uudessa tilassa, kävi paljon nuorempaa väkeä, ehkä 9-12-vuotiaita. Siellä järjestin ohjatumpaa toimintaa, ehkä nuorisotyöstä vastaava oli näin ohjeistanutkin. Piti siis suunnitella ohjattua toimintaa, levyraatia ja muuta sellaista.

Tästä on nyt noin 25 vuotta. Mieleeni tällä lyhyellä kenttäkosketuksella jäi erityisesti noiden pienten nuorten luottamus ja huolet. Minusta tuli tutkija, mutta arvostan sitä, että sain lyhyessä pestissäni nähdä ja tehdä perusnuorisotyötä.


Mirja Määttä, Kuopio


Pingiksen lisäksi myös biljardi on kova sana nuorisotiloilla. Bilisnurkkauskuva on Mäntsälän Safarista vuodelta 1999. Nuorisotiloista kertoo enemmän Nuoperin julkaisu Nuoret, ajat & tilat - Nuoret ja nuorisotilat eri vuosikymmeninä, 2013. (Kuva: Mäntsälän nuorisotoimi)