Pidennetään työaikaa kuudella minuutilla päivässä

Helsinki, sunnuntai 2016 klo 23.52

Makaan sängyssä lukemassa Kalle Kniivilän kirjaa Neuvostomaan lapset - Baltian venäläiset. Kirjaa voi muuten suositella, on mielenkiintoinen kuvaus Viron, Latvian ja Liettuan kielipolitiikasta. Puhelimesta tuleva värinä paljastaa sähköpostin saapumista. Laitan kirjan sivuun ja poimin puhelimen käteen, tähän aikaan viikosta ja päivästä uskallan lyödä vetoa lähettäjästä, mutta aiheen suhteen voisi turvallisesti kehittää Veikkaukselle uuden tuottavan rahapelimuodon, ei ole vielä osunut nappiin. Tämä on tietysti näkökulmasta kiinni, riittävän leveästi määriteltynä asia on nuorisopolitiikkaa, se kun on niin laaja käsite, että sen alle mahtuu vaikka mitä. Mutta parasta tarkistaa, kuka ja mitä?

Näppäilen viestin esiin, kyllä vaan, erityisavustaja Matias Marttinen siellä joko lopettaa työviikkonsa myöhään tai aloittaa sen varhain. Kovasti ovat sympatiat erityisavustajan puolella, ministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaa yksin koko opetus- ja kulttuuriministeriöstä, apunaan kaksi erityisavustajaa. Ottamatta kantaa siihen, onko yksi vai kaksi ministeriä parempi ratkaisu, niin eritysavustajien määrän roima vähentäminen on kuitenkin näin virkamiehen näkökulmasta ollut vähemmän harkittu ratkaisu. Erityisavustajien työkuorma ei tunnu olevan inhimillinen, ja osittain se paine sitten vaikuttaa myös muihin henkilöihin ja toimintoihin.

Mutta mistä tarkalleen nyt voisi olla kysymys? Ministerin erityisavustaja kysyy nuorisolain uudistamisen prosessista. Kertoo, että on myös saanut eduskunnasta ohjausta lain valmisteluun. Tuo prosessikohta näyttää helpolta, mutta sitten onkin aika paljon toiveita. Kysymys kuuluu, olisiko mahdollista katsoa asap joitakin muotoiluja? Nuo muotoilut olisi kyllä hyvä keskustella ja pohtia yhdessä lainvalmistelun ydintiimin kanssa, Jaana Walldén on kuitenkin vapaalla maanantain ja tiistain ja Juha Post on pidemmällä lomalla.

Luen viestin toisen kerran. Mitenköhän nopeasti on ymmärrettävä ”asap” tähän aikaan? Keskellä työviikkoa se voisi normaalin tulkinnan mukaan ehkä tarkoittaa noin puolesta tunnista kahteen tuntia aikaa vastata. Koska en ole tietoinen siitä, että joku jossain juuri nyt neuvottelisi mistään, tulkitsen ”asap” tarkoittavan maanantaina aamupäivän aikana. Koska Jaana on vapaalla, eikä välttämättä lue sähköpostiaan heti aamulla, nousen ylös, etsin paperilapun ja kynän ja kirjoitan muistilapun itselleni ”laita tekstari Jaanalle”. Hänen kanssa voidaan puhelimitse keskustella, Juhaa en nyt ajatellut häiritä, pohditaan Jaanan kanssa, jos tarvitsemme juristilta apua.

Kömmin takaisin sänkyyn, kello on 23.58. Mikäli kilpailukykysopimus hyväksytään ja työaikaa pidennetään kuusi minuuttia päivässä, niin tuossa voisi henkisesti laskea, että maanantain pidennys tuli hoidettua. Tosin tätä nyt ei leimata tai raportoida Kieku-järjestelmään, eikä seurantakoodiakaan tälle tule. Päätän olla pohtimatta työaikaa, lakia tai mitään muuta. Asetan puhelimen herätyskellon pienen pohdinnan jälkeen aikaan 6.45, silloin ehdin hyvin ministeriöön aamuksi kello 8.00.


Georg Henrik Wrede, johtaja, opetus- ja kulttuuriministeriö
Wrede oli mukana asiantuntijaryhmässä, joka valmisteli uutta nuorisolakia.

Kuva Facebookin kiertokirjeestä.