100 000 markan lausahdus

Niin kovin pienestä sattumasta asia voi olla kiinni! Lahdessa oli ilmeisesti valtakunnalliset Nuorisotyöpäivät toukokuussa 1991 ja siellä oli esillä mm. Nuorisokasvatussäätiön R.Syke, uusi nuorisokulttuurinen toimintamuoto. Olin juuri aloittanut nuorisotoimenjohtajana Kotkassa ja tulimme Lahteen työntekijäjoukon kanssa. Istuin hehtaarihallissa vain kourallisen katsojajoukon kanssa, kun Sydänmaalakan Olavi laittoi koneet käyntiin ja R.Syke esittäytyi. Katselin screeniltä liki 20 monitorin kuvakoostetta svengaavan musiikin kanssa ja olin hetkessä myyty. Mitään näin näyttävää, komeaa ja ammattimaisesti hoidettua nuorisotyön hommaa en ollut koskaan nähnyt. Palasin töihin intoa puhkuen. Lomien jälkeen alkoi suunnittelu, mutta heti alkuunsa kävi ilmi, että rahaahan tässä tarvittiin enemmän kuin kaupungin budjetissa on varattuna.

Tein lobbaustyötä vaatimattomilla taidoillani ja yritin kasata verkostoa ympäri kaupunkia eri nuorison kanssa kosketuksissa olevien tahojen kanssa, kehuin näkemääni ja yritin saada budjettia kokoon. Syksyllä näytti jo kehnolta, lama oli syvimmillään ja Kotkan liikunta- ja nuorisotyötä rokotettiin ankarasti. Toivoni menettäneenä karsin jo hankkeen rahat pois talousarvion laatimisen viikkoina. Sitten yllättäen kanslisti sanoi eräänä aamuna toimistossa, että talousarviosuunnitelmassa oli säästökuurin tuloksena karsittu jo enemmänkin kuin piti. Ja minä siihen heti lausuin, että ”laita se satatonnia siihen R.Syke-hommaan”. Liikuntatoimenjohtaja hetken nikotteli, mutta myöntyi. Entä jos en olisi sattunut kanslistin kohdalle toimistossa? Entä jos hän olisi sanonut sen vain liikuntatoimenjohtajalle?

R.Syke toteutettiin Kotkassa toukokuussa 1992 viikon ajan sadoille koululaisille, vanhemmille ja yleisölle. Nuorisokulttuurin asema vahvistui piirun verran ja kaupungin nuorisotyö sai ansaitsemaansa huomiota!


Helena Kempas, Kotka