Lepakko takaisin nuorille

Olisiko ollut vuosi 1980 tai 1981, en muista nyt tarkemmin. Oli kuitenkin niin, että Lepakkoluola oli vallattu (21.8.1979), ja Elmu oli alkanut hallinnoida tiloja. Niitä korjailtiin ja samanaikaisesti niissä myös toimittiin ja harrastettiin. Rakennus oli iso, muistaakseni 2000 neliötä. Tilasta tuli vetovoimainen ja se kokosi monen näköistä joukkoa laidasta laitaan. Talon vetäjillä oli iso työ pitää homma hanskassa, ja joskus "mopo keuli ".

Helsingin nuorisoasiainkeskus tuki toimintaa mm. osoittamalla avustusta talossa toimineille pienryhmille. Olin esimerkiksi sopinut talon johtajan, Christer Moustgaardin, kanssa, että palkkaan sinne töihin kaikki kerho-ohjaajat, joita hän vain kehtaa haastatteluun lähettää. Vieläkin naurattaa, kun muistelen tyyppejä, joita sinne palkattiin. Omiin nuorisotaloihimme en olisi voinut heitä palkata.

Siihen aikaan erilaiset alakulttuurit olivat vasta nousemassa. Punk taisi olla tuolloin vahvimmin esillä. Yhtenä päivänä Vox Populi -nimisen punkryhmän vetäjä tuli luokseni ja valitti, että Elmun vetäjät ovat ruvenneet hankaliksi eivätkä anna heidän enää pitää omia konsertteja talossa. Kysyin sitten, että mistä moinen johtuu. Vetäjä vastasi: "Ne on ryhtyneet pikkumaisiksi siksi, että meidän konserteissa menee useasti rikki vessanpönttöjä ja lavuaareja. Nehän on vaan tavallista kulutustavaraa." Sitten hän vielä lisäsi, että "täytynee vallata Lepakko takaisin nuorisolle".


Kari Naalisvaara, Helsinki


Kuvassa nuorisoa vallatun Lepakkoluolan edustalla elokuussa 1979. (wikipedia)