Kunnallisen nuorisotyön pioneereja

Kouvolan keskustaan oli avattu nuorisotalo vuonna 1966, Torniomäkeen jo sitä ennen. Olin keskustan nuorisotalossa heti innolla mukana jo 15-vuotiaana, mikä olikin silloin alaikäraja taloon. Talvella 1967 alkoivat kaksi Pekkaa, kaupungin nuorisotoimenjohtaja ja seurakunnan poikatyönohjaaja, innostaa meitä nuoria lähtemään seuraavana kesänä Lappiin viikon vaellukselle. Olivat itsekin reippaasti alle kolmikymppisiä, aika noviiseja, mutta rohkelikkoja.

Minä en tiennyt Lapista enempää kuin mitä koulussa oli tuntureista ja poroista puhuttu,
vaeltamisesta puhumattakaan. Kummankin alueen nuorisotaloista lähti jengiä mukaan retkihankkeeseen ja rahan saamiseksi ideoimme yhdessä nuorisotyöntekijöiden kanssa pullonkeräyksen. Sellainen ajatus oli tuohon aikaan ihan uusi. Pääosin omakotitaloja olevassa Torniomäessä jaoimme postilaatikoihin lappuja tulevasta keräyksestä, tuskin sen enempää asiaa varmaankaan asukkaille ohjeistamatta. Keräsimme sovittuina päivinä pulloja pyörillä, kävellen ja autoilla. Satoja, varmaan tuhansia. Niitä kertyi kuorma-auton lavalle ihan tajuttoman paljon. Koska tällaista ei oltu koskaan alueella tehty, ehkei koko Kouvolassa, oli menestys ihan huikea.

Mutta hintansa tällä oli. Pullot olivat nimittäin lojuneet osittain vuosikymmeniä kellareitten perukoilla ja keittiökomeroissa ja keräyksen avulla asukkaat pääsivät niistä kätevästi eroon! Pulloja piti pestä ja tyhjentää homehtuneista mehuista jne. Teimme töitä monena iltana ja turnausväsymyskin alkoi jo vaivata. Mutta Pekkojen ja Torniomäen legendaarisen ohjaajan Akin kannustamina jaksoimme loppuun. Muistaakseni taloudellinen tulos ei työhömme nähden ollut kovin huimaava, mutta projekti hioi meidät ryhmänä yhteen ja osoitti nuorisotyön vaikuttavuuden.

Elokuussa 1967 linja-autollinen nuorisotalonuoria matkasi Raja-Jooseppiin ja vaelsi kouvolalaisten ensimmäisen reissun Raja-Joosepista Kiilopään maisemiin, 114 kilometriä.


Helena Kempas, Kotka


Kuvassa naantalilaisnuori pesee pyykkiä Lapin retkellä vuonna 1965. (RF2009:9/Nuoperi)