Kaikki hyvin

Muistan, kun minulle eräänä lauantai-iltapäivänä soitti aranoloinen poika. Jutustelu lähti kangerrellen käyntiin. Yritin saada kysymyksilläni keskustelua aikaiseksi. Aioin jo lopettaa puhelun, kun hän sai sanottua, mikä hänellä on ja miksi hän soitti. Hänen viestinsä koski nuoreksi mieheksi kasvamista ja yksinäisyyttä, jonka johdosta hänellä oli itsetuhoisia ajatuksia. Sain keskustelumme aikana hänet rauhoitetuksi. Annoin hänelle luvan soittaa minulle uudestaan. Luokseni hän ei halunnut tulla eikä antanut yhteystietojaan. Puhelun hän lopetti nopeasti, koska tuli häirityksi.

Asia vaivasi minua, mutta en tiennyt kuka soittaja oli. Meni pari kolme viikkoa, kunnes tämä nuorimies soitti minulle uudelleen. Ja taas lauantaina, samoihin aikoihin kuin ensimmäisellä kerralla. Nyt minulla oli valmiina erilaisten auttavien tahojen yhteystietoja, ja keskustelumme oli jo avoimempaa kuin ensimmäisellä kerralla. Minulle selvisi, että hän oli etsinyt yhteystietoni puhelinluettelosta. Koska ammattini oli nuorisosihteeri, ja koska hän oli nähnyt ja kuullut minusta, hän pitkän pohdinnan jälkeen oli uskaltanut soittaa. Ja näin tapahtui useana lauantaina noin vuoden ajan, aina samaan aikaan. Ajankohta johtui siitä, että hän oli silloin yksin kotona. Sain tietää, että hän asui maaseudulla ja että hänellä oli iäkkäät vanhemmat eikä hänellä ollut sisaruksia. Hän tunsi itsensä yksinäiseksi. Koulussakin häntä kiusattiin. Minulle hän pysyi anonyymina koko ajan.

Sitten puhelinsoitot loppuivat. Joskus ajattelin mitä hänelle mahtaa kuulua. Usean vuoden kuluttua sain häneltä jälleen puhelinsoiton. Hän kiitti minua ja kertoi, että hänellä oli nyt kaikki hyvin. Silloin tunsin suurta iloa ja työni nuorisotyöntekijänä sai tarkoituksen.

Tämä oli yksi tarina konkreettisesta nuoren kuuntelemisesta ja samalla auttamisesta. Tämän tyyppisiä nuoren kohtaamisia, kuuntelemista ja tukea on ollut ilo antaa vuosikymmenien aikana useita kertoja. Pidin tuolloin paljon vanhempainiltoja ja kävin myös kouluilla, joista tuli hyvää palautetta, myönteisiä yhteydenottaja sekä vanhemmilta että nuorilta.


Marja-Leena Vainio, nuorisotoimenjohtaja, eläkkeellä, nuorisotyön Seniori