Tavoitteita ja tuloksia

Tullessani Lahteen töihin talossa oli minun lisäkseni kolme miestä. Alussa käytimme paljon aikaa yhdessäoloon, työhuone oli yhteinen ja myös vapaa-aikaa vietettiin yhdessä. Sillä porukalla loimme niin huikean työyhteisön, että myöhemmin tulleita työntekijöitä harmitti, kun he eivät enää päässeet sisään porukkaan. Myös nuorisolautakunnan kanssa vietettiin paljon aikaa. Huikeaa aikaa oli myös se, kun alettiin opetella tulostyöskentelyä. Se alkoi vuonna 1979, kun koko nuorisosihteeriporukkamme lähti Kansalaiskasvatuskeskuksen (nyk. Allianssi) järjestämään koulutukseen, jonka aiheena olivat tavoitejohtaminen ja -työskentely. Me, kuusi työntekijää, olimme viikon sisäoppilaitoksessa Suolahdessa. Julkishallinnossa ja nuorisotyössä tavoitteellisuus oli tuolloin jotain aivan uutta. Takaisin tultuamme aloimme porukalla tehdä sanakirjaa aiheesta ja toimintasuunnitelmaa. Se herätti paljon ihmetystä muissa.

Myöhemminkin on tullut paljon erilaisia ismejä. Tulosjohtamistakin käytiin opiskelemassa ja siitä alettiin tehdä jatkokoulutusta. Sitten tulikin lama, joten innostus tulosjohtamiseen laimentui. Laman aikana irtisanomisia tuli nuorisotoimistossa vähän, koska sovimme, että jokainen on vuorollaan pakkolomalla. 1990-luvun vaihde oli kuitenkin rankkaa aikaa.

Eräs kouluttautumisen kohokohta oli, kun vuonna 1998 pääsimme mukaan koulutusprojektiin, joka oli tarkoitettu yrityksille, ja ainoana julkishallinnon edustajana nuorisotoimisto pääsi mukaan. Siellä opimme paljon laadusta, tulosvastuusta ja sellaisesta. Se oli innostavaa aikaa.


Marja-Leena Tuliainen, Lahti, 2005 (TYKL/AUD/74)


Kuvassa Marja-Leena "Hikka" Tuliainen ja Pertti Mäkelä tutustuvat Nuoperin oikovedokseen Itään!-kirjasta, johon tallennettiin myös heidän ajatuksiaan Suomen ja Neuvostoliiton ystävyystoiminnasta. Kotkassa mukana oli myös Jyrki Homanen. (2009)