Hyvää palvelua

Suoritin nuorisotyön opinnot Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa Helsingissä 1952-1954. Myöhemmin opiskelin yhteiskuntatieteiden maisteriksi Helsingin yliopistossa, josta valmistuin vuonna 1963. Olin myös stipendiaattina Amerikassa vuonna 1959. Stipendi oli siihen aikaan niin iso asia, että lehdessä julkaistiin minusta kuva ja Suomen tietotoimisto tiedotti asiasta. Tuohon aikaan olin partiotyttöjen lippukunnan johtaja, ja partiotytöt saivat jopa vapaata koulusta, jotta pääsivät saattamaan minua lentokentälle. Myös amerikkalainen Information Service -lehti tiedotti asiasta laajasti. Mahdollisesti kohu johtui siitä, että kylmän sodan aikaan ja sen jälkeenkin tällainen opiskelijavaihto oli erittäin harvinaista. Kohu huvitti silloin ja huvittaa yhä enemmän tänä päivänä.

Stipendiä haki 50 henkilöä, mutta uskon, että satuin tuntemaan oikeita ihmisiä, jotka tuuppasivat minua eteenpäin, ja sain stipendin, vaikka en omasta mielestäni ollutkaan erikoisen hyvin menestynyt opinnoissani. Clevelandissa opiskelin stipendiaattivuoteni aikana nuorisotyötä ja nuorisokasvatusta paikallisessa yliopistossa. Partiotaustani vuoksi olin myös leiriohjaajana paikallisella partioleirillä. Myöhemmin amerikkalainen ystäväni, joka oli tummaihoinen, saapui vierailulle Suomeen. Häntä tuijotettiin joka paikassa, ja kaupoissa meitä palvelivat kaikki paikan myyjät johtajaa myöten.


Terhikki Haapalinna, 2004 (TYKL/AUD/73)
Tampereen nuorisotyön menetelmäopin lehtori 1974-2002

Kuvassa Yhteiskunnallisen Korkeakoulun nuorisotyön opiskelijat harjoitusleirillä Vierumäellä keväällä 1954. (RF2006:512/Nuoperi)